Слънчогледово олио

Слънчогледовото олио е най-консумираният източник на мазнини (може би след маслото) в България.

То се извлича от семките на слънчогледите (Helianthus annuus). В световен мащаб тези растения са третата по ред най-разпространена маслодайна култура след соята и рапицата.

Какви са достойнствата на слънчогледовото олио?

В мазнината на слънчогледовите семки преобладават ненаситените мастни киселини.

В 100% мазнина (олио) се съдържат:

  • от 48% до 74% линолеична мастна киселина, която е основната омега-6 ЕМК;
  • от 14% до 40% олеинова мастна киселина, която е основната омега-9 ЕМК;
  • от 4% до 9% палмитинова мастна киселина;
  • от 1% до 7% стеаринова мастна киселина.

Както виждате сами, олиото е изключително богато на омега-6 и омега-9 мастни киселини, чийто процент обаче варира драстично.

Причините са както генетични (сортът на растението), така и свързани с почва и климат.

За да постигнем баланс в своя прием на есенциални мастни киселини, е важно да следим какво е отношението им в настоящата бутилка. Слънчогледовото олио е богато на лецитин и витамин Е.

Лецитинът подпомага функционирането на клетките, като осигурява материал за клетъчните им мембрани, а витамин Е, освен като мощен антиоксидант, е известен и с подпомагащото си действие върху имунната и сърдечно-съдовата система.

Здравословни ползи

  • Антимикробен ефект - смята се, че нанесено върху кожата, снижава драстично риска от инфекции;
  • Влияе на баланса на ЕМК в тялото, внасяйки омега-9 и омега-6 есенциални мастни киселини;
  • Внася фосфолипиди в диетата на консумиращите го;
  • Обогатява храненето с витамин Е.

 

0,00 лв.
Опции за покупка
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 0,00 лв.
Моля, изберете:
Договори цена на едро
Договори цена на едро

Направете запитване за цена на едро. Направете запитване на Email: hellas.tt@gmail.com

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!